Friday, September 30, 2022

One Year Living In Penang Island

 HELLO. Semalam genaplah setahun aku berhijrah ke Pulau Pinang. Setahun yang lalu, aku dengan berat hati ikut laki aku pindah ke sini. Ye la mana tak sedih wei, masa tu kitaorg baru dua tahun duduk rumah sendiri. Aku baru je lepas keluarkan semua barang dari kotak… ye aku ambil masa dua tahun unpack semua barang-barang aku lepas pindah πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… Memang aku unpack barang slow-slow la sebab aku ingat rumah tu will be my forever home. Eh eh ehhhhh… tiba-tiba aku laki aku balik rumah cakap dia dapat job offer kerja kat Penang. Hangin aku wei….. dah la aku baru lepas buang semua kotak-kotak pindah rumah. Dah satu kerja pulak nak kemas barang balik, kene cari kotak ke bagaiπŸ˜‘. Memang down la jugak masa tu, packing barang pun macam tak iklas je. Penyudahnya laki aku la kemas semua barang-barang lepas dia dah resign. Bukan aku tak tau dia interview kerja kat Penang ni, sebab dia VC interview tu kat rumah. Masa tu masih PKP, tak sangka pulak dia dapat job offer tu. Aku sebagai isteri yang soleheh, follow la jugak laki aku pindah sini walaupun berat hati. Nak PJJ pun no point, sebab aku bukan kerja pun. Tapi laki aku pandai la jugak dia pujuk aku, dia cakap anggap la macam kita long vacation kat pulau. Pastu dia cari rumah pun dekat dengan pantai, sebab nak bagi fefiling vacation tu πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† But I got to give it to him, the only reason aku ikut dia masa tu sebab aku fell in love dengan view rumah sewa yang dia pilih ni. Masa nak cari rumah ni pun laki aku datang sorang je, sebab balai bagi kebenaran sorang je untuk rentas negeri. Masa tu kan PKP lagi, masih tak boleh nak rentas negeri sesuka hati. Jadi laki aku datang sorang je la untuk jumpa ejen tengok option rumah  untuk disewa. Bila laki aku send video view dari balkoni rumah ni, hati aku cair jugak la. To tell the truth, walaupun dah setahun aku still happy to wakeup to this view setiap pagi. I love the ocean, love green hills, love the big blue sky 😍😍😍. The view never bored me. The colour of sky always changing especially during sunset. Nak kata aku area or apartmen yang aku duduk ni best, tak jugak. Apartmen aku ni  bising je selalu…… But this view is my soft spot for Penang Island. In the future, bila aku pindah balik rumah sendiri this view will be one of my best memories living in Penang Island. Setakat ni je lah bebelan aku untuk hari ni. FIY, walaupun dah setahun pindah banyak lagi kotak yang aku tak buka. Biar je la, nanti nak pindah balik xde la kitaorg teruk nak mengemas 😝. Toodles. AKU AIYU ABU.



Thursday, September 29, 2022

Buku Nota Resipi Kesayangan


HELLO. Buku nota resipi ni aku mula buat catatan masa aku baru kahwin dulu. Al-maklum la masa tu tak berapa terer sangat memasak. Setakat nak masak nasi & lauk simple-simple tu bole la. Lepas aku kahwin dengan laki aku dulu, aku brenti kerja sebab follow laki aku kerja luar negara. Seminggu lepas nikah selesai je kenduri dua-dua belah, terus aku fly ikut laki aku. Jadi aku tak kerja la masa tu, ada la aku kerja partime sikit-sikit kalau ada offer. Tapi lepas kitaorg pindah duduk rumah yang dekat dengan site kerja laki aku, aku tak kerja dah sebab area tu macam jauh dari bandar. Ada jugak aku tolong mengasuh anak kawan aku, tapi tu pun tak lama sebab diaorg pun dah habis kontrak kerja & terus balik Malaysia for good. Jadi bila banyak masa terluang, kerja aku menonton rancangan masakan sambil menyalin resipi πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†… Banyak salin resipi tapi banyak jugak yang aku tak pernah cuba masak langsung pun😜 Kalau belek buku nota ni, memang aku je yang paham apa yang di tulis dalam tu. Banyak jugak muka surat yang kena pangkah sebab hasil eksperimen memasak aku tak jadi. Kalau tengok buku nota ni dah lunyai sebab memang aku guna sampai sekarang. Jadi sebelum jadi pape kat buku nota ni, aku mula digitalkan mana resipi yang aku masak tu menjadi. Aku taip semua resipi yang menjadi simpan dalam iPad aku, siap aku backup dekat iCloud. Senang kalau jadi pape takde la hilang resipi-resipi yang aku suka tu. Aku buat slow-slow bila ada kelapangan. Sambil menyalin resipi tu, terkenang la pengalaman-pengalaman yang mendewasakan diri lepas aku kahwin dulu. Senyum aku sorang-sorang bila teringat memori baru lepas kahwin dulu. Dah la duduk dekat negara asing, jauh pulak dari keluarga. Tapi pengalaman tu la yang menjadikan aku & laki aku lebih dewasa. Laki aku suka makan karipap, bersungguh betul aku belajar buat karipap sampai jadi. Belajar sendiri je hokey, hasil carian resipi dekat google. Ye la duduk negara orang, bukan ada gerai tepi jalan yang jual karipap. Nak makan kena la masak sendiri, gigih sungguh aku dok kelim karipap sorang-sorang🀣🀣🀣. Tapi puas hati bila tengok laki beria makan & puji sedap. Okey aku dah mengantuk, rajin pulak aku menaip blog malam-malam buta dua hari ni. Konsisten jugak berblog bulan ni, harap dah tak bersawang blog aku lepas ni😁 Good nite, jumpa lagi di blog post seterusnya. Toodles. AKU AIYU ABU.

Wednesday, September 28, 2022

Cara Menyimpan Sayur Secara Sejuk Beku

 HELLO. Lambat pulak aku bersiaran hari ni. Padahal takde la sibuk pun, melepak dengan kucing-kucing aku je. Hari ni aku nak kongsi cara aku simpan stok sayur. Lepas zaman pendamik ni, dah jadi tabiat aku dengan laki aku gi beli groceries sebulan skali je. Untuk ayam, ikan & daging memang takde masalah la kita simpan dalam pembeku untuk tahan sebulan. Tapi untuk sayur-sayur memang takkan tahan lama kan. Paling lama pun dua minggu, pastu dah start rosak πŸ˜“. Sayur-sayur selalu aku akan beli dua jenis, sayur berdaun & sayur tak berdaun. Untuk dua minggu pertama aku akan fokus habiskan sayur berdaun yang jenis cepat rosak. Kemudian dua minggu seterusnya, aku masak la guna sayur-sayur yang aku simpan sejuk beku. Sayur-sayur yang aku simpan kat freezer adalah dr jenis tak berdaun macam kekacang, lobak merah, kobis bunga, broccoli, capsicum dan yang sewaktu dengannya 😁. Sebelum aku simpan, aku akan proses dulu semua sayur-sayur ni dengan tujuan untuk memudahkan dan mempercepatkan penyediaan masakan aku.


Balik je dari supermarket selalunya aku terus kemas barang-barang yang dibeli. Tapi kalau aku tak larat, aku sumbat je semua dulu dalam esbok. Esok lusa tu bila free aku mula la proses semua sayur-sayur yang aku nak bekukan tu. Untuk memastikan kesegaran sayur-sayur ni, aku akan proses secepat mungkin lepas balik dari shopping barang dapor. Sayur pun aku akan pilih yang segar je, kalau time aku nak beli tu aku tengok sayur tu stok lama aku takkan ambil. Kalau desprate sangat pun, aku akan ambil sikit untuk masak terus tapi bukan untuk simpan beku.



Mula-mula skali aku akan bersihkan sayur-sayur tu guna pencuci sayuran & buahan. Memang ada sabun khas ya untuk cuci sayur & buah, korang jangan bantai pakai sabun basuh pinggan @ baju pulakπŸ˜…Bahaya hokey, terutamanya kalau korang ada anak kecik. Jadi kalau nak pakai sabun, sila pakai sabun khas untuk cuci sayur & buahan. Ada je jual kat kedai, takpun korang bole guna bancuhan cuka + garam. Kalau korang nak pakai air paip je pun bole, tapi bila aku pakai sabun khas untuk cuci sayur & buahan ni aku nampak lagi bersih la kotoran tu keluar πŸ˜€ 



Lepas dah cuci semua, sejat dan biar semua sayur tu betul-betul kering. Bila dah kering baru aku akan potong semua sayur ni siap-siap sebelum di simpan dalam pembeku. Tujuan basuh sebelum potong sebab nak cepat kering dan tak nak sayur- sayur ni berair. Jadi pastikan alatan dan tempat potong bersih ye, siap potong aku terus masukkan dalam bekas @ beg plastik dan letak dekat pembeku.


Nampak renyah dan makan masa untuk siapkan kerja potong memotong sayur ni. Tapi bagi aku berbaloi je, sebab bila time aku nak masak tak payah nak kelut basuh potong sayur dah. Campak je terus dalam masakan tu, tak perlu nak defrost. Jimat masa aku kat dapor 😁. Aku suka bekukan sayur-sayur ni sebab aku boleh simpan lama. Bukan takat sebulan, dua bulan pun elok lagi. Jadi takde la sayur-sayur aku terbuang kalau rosak sebab lambat guna. Dari segi rasa, bagi aku okey je takde masalah la ditekak aku. Laki aku pun takde pernah komplen pape pun dari segi rasa. Orang lain aku tak tau la, lain lidah lain deria rasa. 

Tips untuk pastikan sayur-sayur tak tergumpal beku adalah, keesokan harinya korang ramas sikit bagi dia relai. Macam aku simpan dalam beg plastik, aku ramas plastik tu jela. Kalau aku simpan dalam bekas, aku goncang je bekas tu sikit sayur dalam bekas tu relai la. Setakat pengalaman aku, lepas ramas tu sayur tu kekal relai dan bergumpal pun sikit-sikit je.Okey mata aku dah mengantuk, aku nak masuk beradu dulu ye…. Jumpa lagi di blog post seterusnya. Toodles. AKU AIYU ABU.

D.I.Y Rak Topi Keledar

 HELLO. Hari ni aku nak berkongsi cara aku D.I.Y rak untuk letak koleksi topi keledar laki aku. Koleksi topi keledar laki aku tak banyak pun...