HELLO. Hari ni aku nak kongsi resipi daging masak kicap yang mudah jeπ Orang pemalas macam aku ni kalau nak masak memang yang mudah-mudah je.... Al-kisah petang semalam lepas lunch hour suami aku dah whatsapp mintak masakkan dinner. Suami aku sekarang ni dia nak cuba turunkan berat badan, jadi dia memang cakap kat aku tak perlu masak dinner. Kalau aku nak masak untuk aku sorang takpe, dia memang plan tak nak makan malam. Jadi aku, kalau aku nak dinner aku akan makan awal sebelum dia sampai kat rumah. Kalau tak dia terliur tengok aku makan. Lepas tu, dia pun join makan sekali πππ Suami aku malam-malam dia cuma nak minum jus buah. Aku ada mention dalam post sebelum ni pasal aku blender jus buah tiap-tiap hari.
Tapi petang semalam, awal lagi dia cakap nak dinner sebab dia tak pergi lunch. Konon masa lunch hour tu dia masih kenyang, sebab aku ada sediakan bekal breakfast pagi semalam. Tapi belum pukul tiga petang dah kebuluran π Lawak betul la suami aku sorang ni.... Jadi aku tanye la dia nak makan apa, dia cakap nak lauk daging masak kicap. Masak kicap ni memang antara lauk kegemaran dia tak kisah ayam ke, ikan ke atau daging memang dia suka. Aku pun suka sebab nak masak pun senang. Masak kicap ni walaupun mudah, tapi ada macam-macam resipi. Ikot selera dan style dapor masing-masing.... Kat #daporkokak aku ni pun macam-macam style masak kicap yang aku buat. Kalau terlebih rajin dan banyak bahan aku masak la cara complicated sikit. Kalau malas, aku buat cara yang paling mudah π Meh aku kongsikan resipi mudah aku tu. Mudah untuk aku la, kalau korang masih rasa susah order je la kat kedai....
Bahan-bahan dia simple je:
- Kicap
- Sos Tiram
- Lada Hitam
- Air Asam Jawa
- Bawang Merah
- Bawang Putih
- Halia
- Cili Api
- Tomato
- Kacang Buncis (optional; tak wajib)
- Daging
- Minyak untuk menumis
- Kiub Pati Daging
- Garam Gula Secukup Rasa
Siap sediakan semua bahan, senang nak campak dalam kuali. |
Potong dan mayang semua bahan siap-siap, senang tengah masak tak kalut
Cara aku masak simple je.... Dah potong semua bahan-bahan, korang panaskan minyak dan tumis
- Bawang Merah
- Bawang Putih
- Halia
- Cili Api
Bahan tumis sebelum aku hiris, aku masak sikit je untuk dua orang makan. Koarang pandai-pandai la agak-agak berapa banyak korang nak letak. Kalau korang nak tiru aku, korang kira lah sendiri kat dalam gambar aku tu yeπ |
Tumis sampai naik bau. tak lama pun. Minyak tu aku guna dalam 3 sudu besar |
Dah naik bau, aku masukkan kacang buncis. Boleh skip step ni kalau korang tak letak kacang ni. Aku letak sebab aku malas nak masak sayur, jadi aku humban je semua dalam satu kuali. Suami aku pun suka aku masak macam ni, sebab dia perlu cedok satu lauk je π Aku lagi suka sebab kurang la sikit pinggan mangkuk yang aku kena basuh.
Bila kacang buncis tu dah bertukar warna sikit aku, masukkan daging, garam sikit dengan lada hitam. Dalam botol lada hitam aku dah ada garam, jadi senang la keje aku. Kacau sekejap, bagi daging tu masak sikit.
Bila daging dah masak sikit, aku masukkan air dan kiub pati daging. Suami aku suka makan berkuah, jadi aku masukkan air lebih sikit. Kiub pati daging pulak aku letak sebab aku guna daging beku. Kalau aku guna daging segar, aku tak letak kiub pati ni sebab rasa daging segar memang sedap. Tapi kalau daging beku aku akan letak kiub pati daging ni, sebab bagi aku daging beku ni rasa dia macam tawar sikit. #rakyatmarhean macam aku ni mana la nak beli daging segar selalu.... mahal wei rege daging segar skarang ni. Yang beku ni pun tak selalu aku beliπ

Bila air dah mendidih macam ni aku masukkan kicap, sos tiram dan air asam jawa. Kicap tu tuang la sebanyak mana yang korang nak. Sos tiram tu aku letak dalam dua sudu besar. Asam jawa, aku guna dalam satu sudu teh dan aku bancuh dengan lebih kurang dua sudu besar air. Semua ni aku agak-agak je... sebab aku diajar memasak pun dengan cara agak-agak je ππ Korang tau la, cara orang dolu-dolu semua dia suruh agak-agak je sukat. Yang penting bahan-bahan untuk ko masak lauk tu ko tahu apa yang nak dihumban dalam periuk tu π
Berkenaan air asam jawa pulak ade setengah orang, masak kicap tak taruk air asam jawa. Tapi aku suka letak air asam jawa ni bagi ada rasa masam manis sikit. Kalau takde asam jawa, aku perah limau nipis sikit. Kalau takde jugak limau nipis, aku letak cuka dalam satu sudu. Salah satu la mana yang ada, kalau semua jenis asam takde, tak letak pun xpe. Tetap jadi masak kicap. Cuma bagi aku kalau takde rasa asam, kurang kick la sikit. Tapi tetap boleh makan dengan penuh berselera. Jadi nak letak ke tak air asam jawa ni, ikot selera masing-masing la yeπ

Bila daging dah masak elok, last sekali sebelum aku tutup api baru aku masukkan tomato. Masa ni la aku rasa sikit untuk pastikan garam, gula, kicap cukup ke tak. Macam aku masak ni aku dah tak letak gula, sebab dah cukup rasa manis dari kicap yang aku tuang masa awal-awal tadi. Garam pun aku tak letak, sebab dalam botol lada hitam aku tadi dah ada garam. Jadi masa aku kisar lada hitam dari botol aku tu, garam pun dah masuk sekali π Lagi pun kiub pati daging dan sos tiram tu pun dah ada rasa masin. Apa-apapun rasa dulu sebelum tutup api. Kalu korang rasa dah cukup rasa tak perlu tambah apa-apa. Kalau kurang garam tambah la sikit lagi. Kalau kurang manis, boleh tambah kicap atau gula. Ikot selera manis korang. |

Tadaaa...... dah masak. Elok je aku tutup api, suami aku pun tengah buka pintu grill π Walaupun aku tambah air, kuah dia tetap pekat. Suami aku ni memang kalau masak lauk dia pesan buat kuah lebih. Aku pulak jenis yang suka nasi kering, tak banyak kuah. Jadi aku letak air tu bagi tenggelam sama paras dengan daging tu je, bukan la banyak macam buat sup tu... hehehehee......
Simple je kan cara aku masak. Aku kat dapur dalam setengah jam je... Tu dah termasuk aku masak nasi, basuh bahan, potong- potong semua bahan dan kemas dapur lepas masak. Dari mula menumis bawang semua tu, sampai ke daging masak dalam 15 minit kot. Daging tu aku potong nipis-nipis, jadi cepat la dia masak dan tak liat pun. Masak simple-simple macam ni pun suami aku makan bertambahπ Siap aku bekalkan nasi dan lauk kicap ni untuk dia pagi ni. Aku masak semalam pun memang aku dah bajet lebih untuk buat bekal makan tengah hari suami aku. Baki nasi dan lauk, aku buat nasi goreng untuk aku sarapan pagi tadi
|
Sarapan aku pagi tadi jadi nasi goreng daging kicapπSenang je, aku panaskan minyak sikit dalam sesudu kemudian masukkan nasi dan lauk kicap. Gaul rata, kemuadian aku tambah telur dengan kacang peas frozen sebab kacang buncis semalam dah habis. Banyak daging je.... Bila letak kacang peas, ada la nampak hijau sikit ππππ. Gaul rata semua bahan dalam kuali tu...dah jadi hidangan lain untuk aku sarapan.... Senangkan aku masak.... Hehehehe.... Sesapa yang baru nak belajar memasak bolah la cuba resipi mudah aku ni. Aku ni bukan jenis manusia yang rajin sangat pun, jadi aku masak pun apa yang mudah je... Datang angin rajin aku, baru la aku masak resipi yang complicated sikit πAku harap bermanfaat lah ye ilmu memasak aku yang tak seberapa ni. Jumpa lagi di blog post seterusnya. Aku Aiyu Abu. |
No comments:
Post a Comment