Wednesday, January 19, 2022

Hari Yang Lemau

HELLO. Aku tak tau pasaipa, hari ni lemau sungguh perangai akuπŸ˜…. Mungkin sebab cuaca panas sangat kot, tu rasa lemau semacam je.... Hai la manusia, panas sangat lemau, sejuk sangat lemau. Ada je alasan aku kanπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† Semalam hari cuti, ada la En.Balak kat rumah satu hari. Maka aku pun mode surirumah mithali la semalam. Kitaorang tak keluar kemana pun. Lepak kat rumah je satu hari. So #daporkokak aku pun berasap la satu hari. Pagi masak sarapan, tengah hari masak lunch, petang buat air minum petang, malam perangat lauk tengah hari πŸ˜›....  Satu hari semalam memang ke dapur je la kerja aku. 

Mungkin sebab tu kot hari ni aku lemau, semalam asyik memasak je.... Hari ni aku takde masak pape from scratch, perangat je lauk semalam. Aku kalau masak aku suka masak lebih, sebab aku suka bekukan lauk untuk hari-hari aku malas masak ataupun aku nak makan cepat. Kalau hari En.Balak kerja takda makna aku nak masak lauk complicated just untuk aku makan sesorang pun. Masak simple-simple or defrost lauk yang aku bekukan sudah.... En.Balak memang nak elak makan dinner, so hari minggu memang takde keperluan aku nak masak lauk complicated. 

Breakfast pagi tadi simple je aku masak scramble egg dengan toast. Salad sikit, buah pun yang aku dah siap potong simpan dalam esbok 😁 macam biasa la aku sarapan sambil tengok laut. Tu je la keje aku kalau sesorang kat rumah ni.

Nasi semalam aku memang sengaja aku masak lebih. Nasi pun aku suka simpan, sebab macam-macam menu boleh jadi dengan nasi sejuk ni hihihihi.... Lunch hari ni aku makan dengan lauk semalam dengan stok sambal aku. Sambal pun aku suka masak banyak-banyak simpan buat stok. Sambal ni adalah sejenis lauk yang boleh simpan lama tanpa masuk pembeku. Senang, agak-agak kebulur, semua aku perangat. Lagi satu aku bukan seorang yang suka ordar makan, kadang-kadang je aku order luar. Selalunya makanan yang aku teringin, tapi aku takde barang untuk masak. Contoh; pizza😁

Breakfast semalam; En.Balak dengan hotdog berpisah tiada😜 Tambah dia tau aku ada buat stok caramelized onion, pepagi hari dah mintak buatkan hotdog. Aku takde hal pun, bukan payah pun. wedges dengan nugget tu aku campak dalam air fryer je.... En.Balak ni memang kegemaran sungguh makanan frozen macam hotdog dan nugget. Tapi dia takde la makan hari-hari pun. Dia mintak aku buat breakfast macam ni  pun sebab dia tengok ada caramelized onion, sedap bila letak dengan burger atau hotdog.

Kalau tengok petiais aku memang penuh dengan barang frozen. Segala macam aku suka frozen. Buah pun aku frozenkan. Senang boleh simpan lama. Nak makan defrost dan panaskan balik je. Kalau buah-buah tu untuk aku guna buat iceblended. Bile buah tu dah beku, takpayah dah aku masuk ais. Alamak tetiba pulak aku teringin iceblended... Ok chow dulu, nak pi #daporkokak blend buah jap 😜. Jumpa lagi di blog post seterusnya. Aku Aiyu Abu.


Update: minum iceblened time panas-pamas ni memang masyukkk 😁
Besok aku kongsi resipi




No comments:

Post a Comment

D.I.Y Rak Topi Keledar

 HELLO. Hari ni aku nak berkongsi cara aku D.I.Y rak untuk letak koleksi topi keledar laki aku. Koleksi topi keledar laki aku tak banyak pun...